Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

Aziatische beurzen noteren verdeeld met Nikkei als negatieve uitschieter

Aziatische beurzen noteren verdeeld met Nikkei als negatieve uitschieter
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Aziatische beurzen koersten vrijdagochtend overwegend in het rood. 

In Tokio daalde de Japanse Nikkei index met circa 4 procent, na een stijging van meer dan 9 procent op donderdag, terwijl de beurs in Sydney 1,2 procent prijs moest geven. De Chinese beurzen in Hongkong en Shanghai noteerden wel licht hoger. 

Op Wall Street koerste hoofdgraadmeter S&P 500 woensdagavond na een historische ommezwaai nog 9,5 procent hoger, terwijl techbeurs Nasdaq zelfs 12,2 procent won. Donderdag deden de Amerikaanse hoofdindices al weer een flinke stap terug, met verliezen voor de S&P en de Nasdaq van respectievelijk 3,5 procent en 4,3 procent. 

Minder dan 24 uur nadat Trump aanstuurde op een de-escalatie van de handelsoorlog, domineerde toch weer de angst voor een wereldwijde recessie het sentiment onder beleggers. 

De tienjarige Amerikaanse rente noteerde vanochtend op 4,45 procent, het hoogste niveau sinds half februari. Beleggers zien een beperkte  manoeuvreerruimte voor de Federal Reserve om de rente te verlagen, vanwege onder meer de inflatoire impact van alle importheffingen.

Meevallende inflatiecijfers over maart in de VS, die donderdag werden vrijgegeven, worden als een stilte voor de storm beschouwd. Deze cijfers werden immers nog niet beïnvloed door de importheffingen. 

De dollar bleef ondertussen zwaar onder druk staan en de ‘greenback’ daalde donderdag procenten. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1320, ten opzichte van 1,0967 een dag eerder.

De dollar kelderde voor de derde dag op rij nadat beleggers de opleving op de aandelenmarkten gebruikten om versneld afstand te doen van Amerikaanse beleggingen. De opbrengsten gingen vervolgens onder meer richting meer veilig gewaande valuta’s, zoals de Zwitserse frank, die de sterkste stijging in tien jaar kende. 

Ondertussen daalden vanwege de recessie-angst de olieprijzen weer onder de 60 dollar per vat, terwijl goud, vluchthaven in onzekere tijden bij uitstek, overtuigend zijn hoogste stand ooit aanscherpte. 

"Ik zie zeker dat beleggers geld uit Amerikaanse activa halen en op zoek gaan naar een veilige haven", aldus analist Xin-Yao Ng van Aberdeen in Singapore. "Ik heb gehoord dat veel beleggers zelfs geen vertrouwen hebben in Amerikaanse staatsobligaties."

De VIX, een graadmeter voor de volatiliteit op de Amerikaanse beurzen die ook wel wordt beschouwd als angstbarometer, noteerde ondertussen op niveaus die voor het laatst zijn gezien tijdens de coronapandemie en de financiële crisis. 

De Europese beurzen maken zich op voor een hogere opening.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.