(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen veerden vrijdag op, met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg 1,3 procent op 5.336,09 punten, de Dow Jones index won 1,1 procent op 40.039,24 punten en de Nasdaq noteerde 1,3 procent hoger op 16.582,16 punten.
"De financiële markten hebben de wildste week sinds jaren achter de rug. Maar ondanks al het drama zien de vooruitzichten voor de wereldeconomie er ongeveer hetzelfde uit als 7 dagen geleden", zei econoom James Smith van ING, die denkt dat de gekte nog niet voorbij is.
De drie grote indices liggen op koers voor de beste week van het jaar. Dit is vooral te danken aan de midweekse koersexplosie, toen de Amerikaanse president Donald Trump een draai in het handelsbeleid aankondigde. Trump maakte woensdagavond bekend dat de hoge wederkerige importheffingen met 90 dagen worden uitgesteld.
Uitzondering is China, waarmee de handelsoorlog inmiddels het kookpunt heeft bereikt. De Amerikaanse heffingen op Chinese producten liggen nu op een totaal van 145 procent en andersom verhoogde Beijing vrijdag de tegenheffingen van 84 naar 125 procent. Dat is vermoedelijk wel het eindpunt.
"Zelfs als de VS doorgaat met het opleggen van hogere tarieven, zou het economisch zinloos zijn en zou het een grap worden in de geschiedenis van de wereldeconomie," zei China.
Analisten van UBS blijven ondertussen positief over Amerikaanse aandelen. De Zwitserse bank verhoogde zijn visie van neutraal naar aantrekkelijk en denkt dat Amerikaanse aandelen over een jaar hoger staan dan nu.
UBS liet verder het koersdoel voor de S&P 500 ongewijzigd op 5.800 punten aan het einde van het jaar.
Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor de Amerikaanse producentenprijzen, die net als de inflatie een dag eerder, een flinke afkoeling lieten zien.
De producentenprijzen in de VS daalden in maart met 0,4 procent op maandbasis, waar op een stijging van 0,2 procent werd gerekend.
Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in maart met 2,7 procent. Een maand eerder bedroeg de stijging 3,2 procent. De kernprijzen stegen in maart met 3,4 procent op jaarbasis. In februari was de stijging nog 3,5 procent.
De cijfers kunnen de deur openzetten voor de Federal Reserve om in te grijpen als de Amerikaanse economie afglijdt naar een recessie, volgens Chris Zaccarelli van Northlight Asset Management. Dat zou sommige nerveuze beleggers gerust moeten stellen.
"Zolang de heftigste tarieven en de handelsoorlog van tafel is - en of dit tijdelijk is of een echt keerpunt zal de tijd leren, dan kan de Fed aan de zijlijn blijven, maar ze zullen willen ingrijpen en de rente verlagen als de economie aanzienlijk verslechtert, en een hogere inflatie zou hen in dat geval afremmen", aldus de chief investment officer.
Niet alle inflatiecijfers waren vrijdag gunstig voor de Fed. Zo maakte de Universiteit van Michigan bekend dat de inflatieverwachting voor de komende 12 maanden begin deze maand is gestegen naar 6,7 procent en dat is het hoogste niveau sinds begin jaren 80.
Verder bleek dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals de universiteit dat meet, begin april is gedaald tot 50,8.
De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,1308, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente stege naar bijna 4,50 procent. Hier zit de VS niet op te wachten, gezien onder meer de grote staatsschuld waarvan een aanzienlijk deel dit jaar moet worden geherfinancierd.
"In de wandelgangen klinken geruchten dat China de druk in de handelsoorlog met de VS opvoert door de verkoop van Amerikaanse overheidsobligaties", zei Mathias Janssens van KBC Economics eerder deze week al.
De olieprijzen herstelden met 2 procent richting het weekend.
De goudprijs bereikte een nieuw record, deels gestimuleerd door de fors zwakkere Amerikaanse dollar en de blijvend hoge vraag naar veilige havens.
Bitcoin herstelde tot circa 82.500 dollar.
Amerikaanse banken trappen cijferseizoen af
Te midden van de handelsoorlog openden de eerste Amerikaanse banken vrijdagmiddag de boeken. Morgan Stanley en Wells Fargo wisten de winstverwachtingen te verslaan, terwijl JPMorgan, de meest toonaangevende van de drie, in het eerste kwartaal meer inkomsten genereerde, waarop de winst steeg.
CEO Jamie Dimon sprak van "sterke onderliggende" activiteiten en financiële resultaten. De topman sprak verder van "aanzienlijke turbulentie" in de markt, mede veroorzaakt door alle geopolitieke problemen.
Negatieve factoren zijn de gevolgen van de handelsoorlog en de importheffingen en de hardnekkige inflatie. Maar ook de hoge staatsschuld en de volatiliteit. Maar daar staan volgens Dimon belastinghervormingen en deregulering tegenover.
"Zoals altijd hopen we op het beste, maar we bereiden het bedrijf voor op een brede waaier van scenario's", aldus de topman van JPMorgan.
Het aandeel JPMorgan steeg vrijdag met 3,4 procent, terwijl Wells Fargo juist 1,4 procent daalde en het aandeel Morgan Stanley licht hoger noteerde, na eerder te zijn gedaald.
Brian Mulberry, vermogensbeheerder bij Zacks Investment Management zag weliswaar sterke resultaten qua aandelenhandel en beheerd vermogen bij Morgan Stanley, maar vraagt zich af of dit houdbaar is.
"De recente marktvolatiliteit kan beide segmenten op korte termijn beïnvloeden, omdat de markten 15 tot 20 procent aan waarde hebben verloren door onzekerheid over handel, tarieven en belastingen", aldus Mulberry.
"Er is nog tijd om te herstellen in het huidige kwartaal, maar we zullen goed in de gaten houden of de activastromen en handelsvolumes groei blijven toevoegen in deze moeilijke tijd", aldus de expert van Zacks.
BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, steeg 1,9 procent, na de rapportage van een gecorrigeerde winst van 11,30 dollar per aandeel over het eerste kwartaal, waarmee de analistenverwachting van 10,19 dollar werd overtroffen.
Techaandelen als Nvidia en Apple wonnen vrijdag 2 tot 3 procent, terwijl Tesla 2,6 procent verloor.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.