Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

Beursblik: Amerikaanse consument bezorgd over stagflatie

Beursblik: Amerikaanse consument bezorgd over stagflatie
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De angst voor stagflatie in de Verenigde Staten neemt toe na de laatste zwakke cijfers over het consumentenvertrouwen. Dit stelde econoom James Knightley van ING vrijdag in reactie op de enquête van de Universiteit van Michigan.

"Het vertrouwen keldert nu huishoudens zich zorgen maken over inflatie en banen", aldus de econoom.

De index voor het consumentenvertrouwen daalde begin april met 6,2 punten naar 50,8 en bleef daarmee ruim onder de consensus van 53,8.

"Er was een duidelijke verslechtering in elke subcomponent in alle inkomens-, leeftijds- en politieke demografische groepen", zag Knightley, die erop wees dat de enquête werd uitgevoerd tussen 25 maart tot 8 april, "dus voor de laatste tariefaankondigingen van president Trump die de aandacht meer op China richtten."

Opvallend waren de forse stijgingen van de inflatieverwachtingen, waar volgens Knightley vooral de obligatiemarkten niet blij mee zullen zijn. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg vrijdag naar bijna 4,50 procent.

"Het beperkt waarschijnlijk ook de mogelijkheden van de Federal Reserve om de rente op korte termijn te verlagen, ondanks de zorgwekkende vooruitzichten voor de consumentenbestedingen die de cijfers van vandaag onderstrepen", aldus de expert van ING.

Volgens Knightley zijn er drie pijnpunten voor Amerikaanse consumenten: de importheffingen die de prijzen opdrijven en de koopkracht onder druk zetten, bezuinigingen van de overheid die leiden tot bezorgdheid over banen en uitkeringen, en dalende aandelen- en obligaties, die de vermogens van Amerikaanse huishoudens uithollen.

"Dat betekent dus dat prijzen, inkomens en vermogen zich allemaal tegen huishoudens keren, dus het is begrijpelijk waarom [consumenten] ongerust zijn", volgens de econoom van ING.

Interessant genoeg lijkt president Trump een groot deel van de schuld te krijgen, volgens Knightley, want 67 procent van de respondenten zegt dat de overheid "slecht werk" levert in de strijd tegen inflatie en werkloosheid. Slechts 18 procent zegt dat de Amerikaanse overheid het "goed" doet.

Daarmee doet Trump het slechter dan toen de inflatie onder zijn voorganger Joe Biden in 2022 piekte, aldus Knightley.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.