Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

Rampen en beleggen: wat de geschiedenis ons leert

Rampen en beleggen: wat de geschiedenis ons leert

Wie wil weten hoe de financiële markten eruit zullen zien in het tijdperk na corona, doet er goed aan te kijken naar de geschiedenis. Rampen zoals de coronapandemie zijn volgens Kenneth G. Winans van Winans Investment namelijk niets nieuws.

Orkanen, tsunami's, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, grootschalige branden, pandemieën en milieurampen, er is geen plaats of persoon ter wereld die niet door minstens één van deze natuurrampen is getroffen, zo schrijft Winans in een column voor Forbes

Hoe hebben de beleggers op deze tragedies gereageerd?

De onderstaande grafiek laat de impact zien van 11 grote natuurrampen in de VS, die hebben geleid tot de vernietiging van drie grote steden en de dood van duizenden mensen:

 

Nu we de boeken bijna sluiten voor 2020, gaan veel beleggers ervan uit dat de beurzen dezelfde vooruitgang zullen boeken als bij de epidemieën van 1918 en 1957. "Hoewel ik ook hoop op een nieuwe roaring twenties, ben ik er daar niet zo zeker van", waarschuwt Winans.

'Vergelijk met de jaren '70'

Volgens hem doen beleggers er goed aan de jaren ’70 - en dan met name de periode na het olie-embargo in 1973 en de daaropvolgende economische crisis - als een leidraad te nemen voor het nemen van investeringsbeslissingen de komende vijf jaar. Er zijn volgens hem namelijk veel overeenkomsten met de huidige situatie. In beide gevallen deed zich een onverwachte economische schok voor na een sterke run op de financiële markten. 

Ten tweede leidde een grote stijging van de olieprijzen in 1973 tot een verzwakking van de Amerikaanse dollar en een dramatische stijging van de inflatie, die bijna tien jaar duurde en beteugeld werd met een verkrapping van de liquiditeit en een rentestand van 22% in de VS. Vandaag de dag heeft de Amerikaanse dollarindex een meerjarig dieptepunt bereikt en zijn de prijzen van veel grondstoffen die door zowel bedrijven als consumenten worden gebruikt, snel aan het stijgen.

Ten derde waren er zowel nu als in de jaren zeventig hoge overheidsschulden als gevolg van dure conflicten. Zo kostte de achtjarige Vietnamoorlog 844 miljard dollar (aangepast voor inflatie van 2019), terwijl de 20 jaar durende oorlog tegen het terrorisme in Afghanistan en Irak bijna drie keer zoveel kostte.

In de jaren '70 bedroeg de hoogste schaal van de vermogensbelasting 40%. De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, die op 20 januari zal worden geinaugureerd, wil de vermogensbelasting voor de hoogste inkomens verhogen naar 40%. 

'Misplaatst overheidsbeleid'

Verder zijn er volgens Winans overeenkomsten tussen wat hij 'misplaatst' overheidsbeleid noemt. Zo werden in de jaren zeventig loon- en prijscontroles ingesteld door de Amerikaanse regering, en werd benzine op rantsoen gezet. Hij vergelijkt dat met de vele miljarden aan dollars aan coronasteun voor getroffen burgers en bedrijven van de Amerikaanse regering.

Winans zegt te twijfelen aan de effectiviteit van dergelijke hulpprogramma’s, hoewel miljoenen Amerikanen geen baan meer hebben en duizenden bedrijven moesten sluiten vanwege de lockdownmaatregelen. 

De grondstoffenhandel was de grote financiële winnaar in de jaren zeventig. Zo steeg de CRB-index tussen 1973 en 1979 met 111%. Waardebeleggers deden het daarentegen veel minder goed.

'Hoop op het beste, maar verwacht het ergste'

Winans komt tot de conclusie dat het beste beleggingsadvies na dit krankzinnige jaar nog het beste is samen te vatten in de volgende slogan: “Hoop op het beste, maar bereid voor op het ergste.” Veranderingen in investeringsstrategieën kunnen volgens hem nodig zijn om winstgevend te zijn in de post-corona-wereld.

Zie ook: Wacht met beleggen tot na inauguratie Biden