Vorig jaar was een pijnlijk jaar voor aandelenbeleggers en op papier zijn veel van die negatieve factoren nog steeds aanwezig of zelfs erger geworden. Waarom stijgt de markt dan toch in 2023?
Het heeft misschien meer te maken met hoe beleggers zich de afgelopen maanden hebben gepositioneerd, schrijft Barron’s.
Wie alleen op de krantenkoppen afgaat, zou zich kunnen voorstellen dat de bearmarkt van 2022 alleen maar erger is geworden. De Federal Reserve blijft de rente verhogen en de inflatie koelt maar langzaam af. Sommige denken zelfs dat de doelstelling van 2% buiten bereik blijft. Dat zet consumenten en hun koopkracht onder druk.
De werkgelegenheid blijft sterk. Maar veel werknemers met een hoog inkomen en hoge uitgaven hebben ontslag gekregen. Werknemers met lagere inkomens zien een groter deel van hun loon opgaan aan de hogere kosten van levensonderhoud. Voeg daarbij de bankencrisis, de aanhoudende oorlog in Oekraïne, de toenemende spanning tussen de VS en China en de lage winstverwachtingen voor bedrijven - genoeg redenen om te denken dat het pessimisme in 2023 alleen maar zal zijn toegenomen.
Ondanks giftige mix stijgen de markten
Toch is de S&P500 sinds begin 2023 met meer dan 8% gestegen. De Nasdaq bevat veel technologiebedrijven die vorig jaar een pak slaag kregen, maar die index is zelfs dubbel zo hard gestegen.
Wat is er aan de hand? Analisten geven drie verschillende verklaringen:
- Het negatieve nieuws zorgt voor extra pijnhandel
- Een recessie is al ingeprijsd
- Markten negeren dit keer een recessie
Pijnhandel stuwt markten hoger
Het antwoord ligt juist in al dat slechte nieuws zelf, denkt Tom Essaye van Seven Report. Omdat zo veel mensen bearish aan 2023 begonnen, zorgt het ontbreken van een marktdaling voor een omslag in die mening en dat ondersteunt de aandelenmarkten. Hij wijst op de 'pijnhandel', waar de markt de meeste pijn bij de meeste mensen veroorzaakt.
Wanneer iedereen bearish is, is de pijnhandel hoger. Zo ging het in 2023 en dat steunt aandelen ondanks de gemengde fundamentals. Dat strookt met de positieve start van het jaar, ondanks dat veel beleggers nog pessimistisch waren na de correctie van 2022 en de angst alleen maar toenam door de bankencrisis. Het tij kan echter keren, nu veel beleggers optimistischer zijn geworden na de verrassende veerkracht van de markt en de economie, wat betekent dat de pijnhandel binnenkort weer minder kan worden.
Of is de pijn al genomen?
Een andere verklaring is dat de markt sterk is gebleven omdat de pijn al is genomen. Lori Calvasina van RBC Capital Markets stelt dat de S&P500 in oktober 2022 al een recessie had ingeprijsd. Toen lag de koers zo’n 25% lager ten opzichte van de piek in januari.
De gemiddelde daling voor een recessie ligt op 27% sinds de Grote Depressie. De lagere koersen van de Russell 2000 in de zomer van 2022 lijken er ook op te wijzen dat deze een recessie had ingeprijsd.
Of negeert de beurs een recessie zoals in 1945?
Dan is er nog het feit dat de beurs al een keer eerder een recessie negeerde. Daarvoor moeten we terug naar 1945. De korte recessie duurde slechts van februari tot oktober van dat jaar, maar het was toch een recessie die een grote verandering inluidde. De Amerikaanse economie schakelde over van een oorlogseconomie naar een economie in vredestijd.
Er zijn duidelijke verschillen tussen 1945 en 2023, maar de overeenkomst tussen beide gebeurtenissen is dat ongekende historische gebeurtenissen dramatische verschuivingen in de economie veroorzaakten en de overgang naar meer normale omstandigheden moeizaam maakten.
De tijd zal leren of de aandelenmarkt aan een eventuele recessie in 2023-2024 voorbij kijkt als de Amerikaanse economie overgaat naar het post-Covidtijdperk. Het zou zeldzaam zijn, maar niet uniek. Als beleggers de afgelopen jaren iets hebben geleerd, dan is het wel om het onverwachte niet uit te sluiten.
Zie ook: Met deze ETF gaat u goed voorbereid de volgende bullmarkt in