voda schreef op 16 april 2020 17:18:
Shell houdt vergadering aandeelhouders achter gesloten deuren
Olie- en gasmultinational Shell houdt aandeelhouders buiten de deur op de aankomende aandeelhoudersvergadering. Vanwege het coronavirus zijn slechts de minimaal vereiste twee aandeelhouders (waarschijnlijk de bedrijfssecretaris en een bestuurslid) aanwezig tijden de komende vergadering op 19 mei.
Alle andere aandeelhouders worden geweigerd vanwege de maatregelen voor het coronavirus. 'Dus reis alsjeblieft niet naar de vergadering, want u zult niet in het gebouw worden toegelaten', zegt de onderneming in de aankondiging van de vergadering.
Geen webcast
Meer beursgenoteerde bedrijven ontmoedigen beleggers om naar de ava te komen, maar zo streng als Shell is voor zover bekend geen enkel Nederlands beursbedrijf. Unilever en Philips bijvoorbeeld raden aandeelhouders weliswaar af om de vergadering fysiek bij te wonen, maar ze worden niet tegengehouden.
Bovendien is de zet van Shell opmerkelijk omdat de vergadering dit jaar ook niet gefilmd en gestreamd wordt. Volgens Shell moeten er daarvoor ook weer mensen in de zaal zijn en de onderneming wil juist dat de vergadering in zo klein mogelijke kring plaatsvindt. Aandeelhouders kunnen de vergadering dit jaar dus niet volgen en moeten het doen met de notulen achteraf.
Geen virtuele Ava
Een noodwet door het ministerie van Justitie en Veiligheid moet het mogelijk maken dat aandeelhoudersvergaderingen volledig virtueel worden gevoerd dit jaar. Voor Shell is dit in tegenstelling tot Unilever en Philips geen optie.
'Om een virtuele ava mogelijk te maken, moeten aandeelhouders inloggegevens krijgen om zich voor de vergadering te registreren. De handel in onze aandelen op drie markten en de verschillende manieren waarop onze aandelen worden gehouden, maakt het verstrekken van deze gegevens aan de rechthebbenden zeer complex. Bovendien is dit nog niet getest', stelt een woordvoerder in antwoord op vragen.
Aandeelhouders krijgen wel de mogelijkheid vragen per e-mail te stellen. Ook kunnen ze vervolgvragen stellen. De vragen en antwoorden zullen op de website van Shell worden gezet.
'Onbegrijpelijk en diep teleurstellend'
De weigering aandeelhouders toe te laten is opmerkelijk in het licht van de discussies die voorgaande jaren juist op de aandeelhoudersvergaderingen van Shell werden gevoerd. De ava van Shell wordt ook altijd drukbezocht door particuliere beleggers.
Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters noemt het ‘onbegrijpelijk dat de grootste onderneming van Europa zich er op zo’n minimalistische manier van af maakt.’ ‘Het is diep teleurstellend’, aldus Koster.
‘Het is een schoffering richting beleggers om, op het moment dat de oliemarkt er het slechtst voor staat sinds decennia, aandeelhouders op deze manier te weren. Je moet als bedrijf begrijpen dat aandeelhouders juist in deze marktomstandigheden goed geïnformeerd willen worden.’
fd.nl/ondernemen/1341704/shell-houdt-...